top of page
  • Yazarın fotoğrafıeKampüs

Evdeyken Çocuklarınızla Birlikte Yapabileceğiniz 20 Ekransız Etkinlik

Koronavirüs salgınının daha da fazla yaygınlaşmasını engellemek maksadıyla dünya genelinde alınan önlemlerden biri de okulların kapatılmasıdır. Okulların kapanmasıyla birlikte de okullar öğrencilerinin eğitimlerine devam edebilmeleri için farklı olanaklar sağlamaya çalışmaktalar.


Bu durum her ne kadar zor bir süreç olsa da evlerde geçen bu zamanları olumluya çevirmek mümkün. Bu sürecin en güzel tarafı ise daha önce pek de fırsatını bulamamaktan yakındığınız, çocuğunuzla birlikte daha çok nitelikli zaman geçirme fırsatı sunuyor olması..


Peki, çocuklarınızla nasıl nitelikli zaman geçirebilirsiniz? Hem de ekransız bir şekilde: telefondan, tabletten ve bilgisayardan olabildiğince uzaklaşarak!!! (Zaman zaman bu araçlardan faydalanabiliriz ama eğlencemizin asıl kaynağı olmayacaklar.)


Aşağıda, bu dönemde çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz bazı ekransız etkinlik fikirleri buluyor olacaksınız. Her ne kadar böyle durumlarda güvenlik ve sağlık için kapalı ortamlarda kalmak bir gereklilik olsa da durumu sıkıcı olmaktan uzaklaştırmak da aslında elinizde. Eğer çocuğunuzun okulla alakalı çevrimiçi ödevleri ve/veya çalışmaları varsa ve tamamlandıysa, aşağıda çocuklarınızla neler yapabileceğinize dair farklı fikirleri okuyabilirsiniz. İyi eğlenceler!


1. El yapımı hediyeler yapın. Çocuğunuzu bir arkadaşı ya da sevdiği biri için hediye ya da kutlama kartı yapması için teşvik edin. İnternette bununla alakalı birçok fikir bulabilirsiniz.

2. Mutfağa girin. Birlikte kek ya da kurabiyeler yapın. Aynı zamanda mutfakta size yardım etmesini isteyebilirsiniz. Kendi yaptıkları kek ve kurabiyeleri zevkle yediklerini göreceksiniz.


3. Eskilerden bahsedin. Eski fotoğarafları gözden geçirip, tarihlerine göre istifleyip düzenlemek ilginç gelebilir. Hatta eğlenceli albümler bile yapabilirsiniz. Belki eski moda bir fikir gibi gelebilir ama rahatlatıcı bir etkisini olduğunu göreceksiniz.



4. Düzenleyin. Çocuklarınızın sahip olduğu eşyaları, kıyafetleri ve oyuncakları düzenlemesini isteyebilirsiniz. Bunu yaparken de artık ihtiyacı olmadığı şeyleri ayırmaları söylenebilir. Bu fazlalıkları nasıl geri dönüştürebileceğinizi ya da başka kişilerin nasıl faydalanmasını sağlayacağınız üzerine fikir sohbeti yapabilirsiniz. Bu aynı zamanda ihtiyacı olmayan şeyleri ve istediklerini de görmelerini sağlayabilir. Bu konuda önemli bir beceriyi de fark etmiş olabilirler.


5. Aile ağacı çizin. Çocuğunuzun çizimiyle bir aile ağacı oluşturmak fikrine ne dersiniz? Hazırlarken anlatacak birçok anınız olacağını da fark edeceksiniz.


6. Sohbet etmelerine izin verin. Gençler özellikle arkadaşlarıyla uzak kaldıklarında yalnız hissedebilirler. Onların birbirlerini aramalarına ve iletişim kurmalarına imkan verin.



7. Hazine avı oynayın. Evinizde minik bir hazineyi bir yere saklayabilir ve çocuğunuzun ona vereceğiniz ipuçları ile hazineyi bulmasını isteyebilirsiniz.


8. Bitkilerle ilgilenin. Çocuğunuzun bitkilerle uğraşmasını sağlayabilirsiniz. Varsa, çiçekleri ve bitkileri bakıma alabilirsiniz. Yoksa, çiçek ekmek güzel fikir olabilir. Bu süreç aynı zamanda çok da öğreticidir.


9. Film zamanı. Ailece film izlemek çok keyifli bir an olabilir. Ama bu sefer işi sadece film izlemekte bırakmayın. Film hakkında konuşun, sorular sorun; hatta bir film incelemesi yazdırıp ve/veya filme poster hazırlamasını isteyebilirsiniz.


10. Gösteri zamanı. Eğer çocuğunuz gösteri yapmasını seviyorsa, bir gösteri hazırlamasını ve oynamasını isteyebilirsiniz. Bunu bir gösteri ortamına sokabilirsiniz. Kıyafet olarak da hazırlanmasını teşvik etmek harika olabilir. Bu hem eğlenme hem de öğrenme fırsatı.


11. Kuklalar. Çizerek parmak kukla da yapabilirsiniz, çorapla el kuklası da yapabilirsiniz. Bir de kutu ile kukla sahnesi yaparsanız çok keyifli bir gün sizin olabilir.


12. Okuma olmazsa olmaz. Bir aile okuma kulübü kurun. Okuduğunuz yerleri birlikte tartışın: En çok neresini sevdiniz? Karakterin özellikleri nelerdir? Neden?


13. Piknik zamanı. Evde, balkonda ya da varsa bahçenizde piknik yapmak çok eğlenceli olacaktır.


14. Yaratıcılık zamanı. Patates baskısı ile kâğıtlara, hatta tişörtlere renk katabilirsiniz.


15. Maceracılık. Oturma odasına ya da bahçeye kampa gitme fikrine ne dersiniz? Bir çadır kurup içinde sohbet edip yemek yemek çok eğlenceli olabilir.

16. Spor yapın. Evde birçok spor yapabilirsiniz. Bunun için internette farklı fikirler bulabilirsiniz. Mesela, golf oynamak süper fikir olabilir ve eve kolayca yapılabilir.


17. Kendi oyunlarınızı kurun. Bir gün oyun kurmak için zaman harcayıp ertesi gün oyununuzu oynarsınız. Yeni bir oyun kurmak yerine kendi geçmişinizden oyunlar da oynayabilirsiniz. Bir leğende kağıttan gemi yarıştırmayı hatırlıyorsunuzdur değil mi? Ya da çoraptan top?

18. Origamiyi keşfedin. Bazen sahip olunan boş zamanlar yeni bir hobi ya da beceri kazanmak için harika bir fırsat olabilir. İnternette bu konuda çok örnek bulabilirsiniz. Hem siz hem de çocuğunuz origami öğrenme keyfini birlikte çıkarabilirsiniz. Birlikte öğrenme deneyimi unutulmayacak bir hikaye yaratabilir.


19. Birlikte ev işlerini paylaşın. Ev işlerini birlikte yapmak hem sorumluluk bilincini destekler hem de paylaşım kültürünü aşılar.

20. Kutu oyunları. Hepimizin evinde bir yerlerde unutulmuş kutu oyunları, kart oyunları ya da farklı oyunlar vardır. Birlikte bu oyunları oynayabilir keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.




Blog Yazarı: Dinçer Demir - ÖRAV Uzman Eğitimcisi


Kaynakça: Bu blog aşağıdaki adreste bulunan yazıdan esinlenerek ve çevrilerek yazılmıştır.


eKampüs'te var olan diğer bloglara ve içeriklere erişmek için üye olun. Aşağıdaki linke tıklayarak kolayca üye olabilirsiniz.



Keyifli öğrenme deneyimleri dileriz.


19.982 görüntüleme
bottom of page