top of page
  • Yazarın fotoğrafıeKampüs

ÖRAV Sohbetlerinde Aralık 2019: Dr. Murat Dağlı İle Üniversite ve Ortaöğretimdeki Tarih Anlatımı

Güncelleme tarihi: 27 Ara 2019


Öğretmen Akademisi Vakfı’nın, her ay alanında uzman isimleri ağırladığı “ÖRAV Sohbetleri”nde bu yılın son konuğu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Murat Dağlı oldu. Öğretmen Akademisi Vakfı’nın merkez binasında yapılan etkinlik, 25 Aralık Çarşamba günü saat 18.30’da gerçekleşti. Uzman tarihçi katılımcılarla; Avrupa Tarihi ile ilgili akademik çalışmaların orta ve lise öğretimine ne kadar yansıdığı ve yansıyabileceği üzerine sohbet etti.


Avrupa Tarihi’nin müfredattaki ele alınış biçimi üzerine ufuk açıcı bir konuşma alanı sunulan etkinlikte Murat Dağlı konuyu; tartışmayı somutlaştıracak sorular ekseninde ele aldı. “Rönesans’tan Endüstri Devrimi’ne uzanan bir dönemlendirme yerine yeni bir dönemlendirme ileri sürülüyor mu? 17. yüzyılda tüm Avrasya’yı etkilediği ileri sürülen bir krizin yeni bir tarih anlatısı için önemi ne olabilir? Endüstri Devrimi’ne giden süreç ne derece genel Avrupa tarihinin bir parçasıdır? Osmanlı İmparatorluğu tarihinin farklı yönleri bu tartışma konuları ile karşılaştırmalı olarak nasıl düşünülebilir? Bunların ışığında 20. yüzyıl tarihini nasıl bir çerçevede değerlendirmek gerekir?” soruları, sohbetin temel zeminini oluşturdu.


Dr. Murat Dağlı Hakkında:

MCGill ve Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Tarih alanlarında lisansüstü eğitimi alan Dağlı, doktorasını ise Erken Modern Avrupa ve Osmanlı Tarihi üzerine Berkeley Üniversitesi’nde yaptı. 2013 yılından beri İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Avrupa ve Osmanlı İktisat Tarihi, Karşılaştırmalı Tarihsel Sosyoloji dersleri veriyor.


152 görüntüleme
bottom of page