top of page
  • Yazarın fotoğrafıeKampüs

Okul Öncesi Eğitimde Öğretmen Liderliği


Pandemi süreci devam etmekte ve ne kadar süreceğini şu an için öngörememekteyiz. Eğitim topluluğu olarak hep birlikte pandemi sürecine yönelik belirsizlik yaşasak da bildiğimiz kadarıyla eğitim süreçlerine devam edebilmek için çaba gösteriyoruz. Sorumluluğumuzda olacak bir eğitim kademesi ve onun bileşenleri olan aileler, çocuklar ve okul idaresi var. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen bilgilere göre eğitim planları yapmaya çalışıyoruz. Okul öncesi öğretmenleri olarak sınıfımız ve çevremiz için sahip olduğumuz ve bu dönemde daha da öne çıkan bir özelliğimiz daha olacak: Liderlik.


Okul Öncesi Öğretmeni ve Liderlik

Okul öncesi öğretmenleri olarak küçük çocukların beden, zihin ve duygu gelişmesini ve iyi alışkanlıklar kazanılmasını sağlamak için her durumda destek oluyoruz.. Güvenli bir ortamda sevgiyle, çocukların doğasına uygun olan yöntemlerle öğrenmelerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Eğitim fakültelerinde çocukları tanımaya, anlamaya; çocuklara ve ailelerine rehberlik etmeye yönelik eğitimler aldık. İçinde bulunduğumuz şartlarda bizlerin yapacağı rehberlik çocuklarının en iyi şartlarda eğitim görmelerini isteyen ve belirsizlik süreci yaşayan aileler için oldukça önemli olacaktır.


Okul öncesi eğitim amaçlarını düşündüğümüzde, rehberlik ve liderlik sorumluluğumuzla bu dönemde nasıl bir yol izleyebiliriz?

  • Milli Eğitim Bakanlığı’nın pandemi sürecini Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yaparak takip ettiğini ve bu bilgiler ışığında bir yol izleyeceğimizi aileler ile paylaşabiliriz.

  • Tüm bu süreçlerde okul öncesi öğretmeni olarak çocuğun ve ailenin yanında olacağımızı sözel olarak net ifade edebiliriz.

  • Eğitim dönemi başlamasıyla birlikte MEB’ten gelen değerlendirmelerle yüz yüze ve uzaktan eğitim uygulamalarımızı programlı ve düzenli olarak aileye iletebiliriz (Bu iletimler kağıt üzerinde yazılı, fotoğraf, e mail, telefon aramasıyla olabilir).

  • Süreç içerisinde ailelerde zaman zaman motivasyon düşüklükleri gerçekleşebilir. Bu nedenle eğitime katılmaktan vazgeçebilirler. Bu noktada aileyi aramaktan vazgeçmemek, sorunun kaynağını öğrenmek ve destek vermek çok önemlidir. Öğretmen olarak çocuğun bir eğitim kurumu ve profesyonel bir eğitim ekibi tarafından takip edilmesi ve ailenin soru soracağı bir birimin olmasının, çocuğun gelişimi üzerinde önemli olduğunu aileye açıklayabiliriz.

  • Okul öncesi eğitimin önemini ailenin imkanları dahilinde hangi kaynakla dikkat çekici olarak anlatabiliyorsak anlatıp (video, mektup, eposta, telefon, whatsapp mesajı) aileye iletebiliriz.

  • Bir öğretmen ile çocuğa destek eğitiminin yapılacak olması, aileye çocuk hakkında gelişimsel bilgi, bir uzmanın gözlemi, çocukla birlikte neler yapılabileceği ve etkili iletişim hakkında bilgi sağlayabileceğini aileye iletebiliriz.

  • Öğretmenler olarak, bu belirsizlik sürecinde ne yapılabilirsek yapmaya dair inancımızı, kararlı duruşumuzu ailenin de eğitimin hangi şartta olursa olsun yapılabileceği konusunda inancını destekleyebiliriz.

  • Çocuklar için yaptığımız ve yapmak istediğimiz hazırlıkları aileler ile paylaşmamız, ailelerde çocuklarının eğitimleri ile ilgilenmeye dair motivasyon yaratabilir.

  • Ailelerle okuduğumuz kaynakları, katıldığımız eğitimleri, dinlediğimiz ve takip ettiğimiz uzmanları da paylaşıp, yalnız olmadıklarını bir eğitim topluluğunun eğitimin devamı için uğraştığını hissettirebiliriz.

  • Yapacağımız eğitim liderliğinde aile ile birlikte aynı takımda, çocuğun gelişimi, mutlu aile ve sağlıklı bir toplum için emek verdiğimizi yansıtmamız çok önemlidir.

  • Yapacağımız liderlik sadece aileleri değil okul zümre gruplarındaki öğretmen arkadaşlarımızı da etkileyebilir.

  • Okul idarelerinin diğer kademelerle olan sorumlulukları da olduğu için bizim öncülüğümüzdeki fikirlere çok ihtiyacı olabilir. Bu noktada okul idarelerini de düşündüğümüz pandemi sürecine yönelik yüz yüze ve uzaktan eğitim fikir önerileriyle destekleyebiliriz.


Sizlerle Atatürk’ün bir sözünü paylaşarak güçlü bir eğitim topluluğunun bir parçası olduğumuzu paylaşmak isteriz:


“Öğretmenler; Cumhuriyetin fedakar öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesli sizler yetiştireceksiniz. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakarlığınız derecesiyle orantılı olacaktır.”



Blog Yazarı: Merve Tezel - Okul Öncesi Öğretmeni


eKampüs'te var olan diğer bloglara ve içeriklere erişmek için üye olun. Aşağıdaki linke tıklayarak kolayca üye olabilirsiniz.

Keyifli öğrenme deneyimleri dileriz.


1.782 görüntüleme
bottom of page