top of page
  • Yazarın fotoğrafıeKampüs

Aktif Okulları Nasıl Hayal Ediyoruz?



Aktif Okulları Nasıl Hayal Ediyoruz?


2019’dan beri BoMoVu ve ERG ile işbirliği içinde Hareket Okulda projesinde okulları aktifleştirmek üzere düşünüyor ve çeşitli araçlar geliştiriyoruz. Aktif Okul Öğretmen Kılavuzu bu çalışmaların bir ürünü olarak ortaya çıktı. Kılavuzda yer alan çalışmalar sınıf içinde (yeryüzü etkinlikleri), beden eğitimi derslerinde (gökyüzü etkinlikleri) ve pandemi dönemi koşullarına göre, evde ya da okullarda güvenli mesafe korunarak uygulanabilecek etkinlikler (mesafeli etkinlikler) olmak üzere üç grupta toplandı. Bu yıl, Aktif Öğretmen Kılavuzu kaynağından hareketle projemiz açık çağrılarla webinarlar ve atölyelerde siz öğretmenlerimizle buluşuyor. Sizlerle BoMoVu ekibi olarak çalışmalarımızı paylaşmak isteriz.

Hareket Öğrenme İlişkisi ve Kapsayıcılık


Ekim ayında “Hareket ve Öğrenme İlişkisi”, “Kız Çocuklarının Spor ve Hareket Odaklı Çalışmalara Katılımını Artırmak” ve “Fiziksel, Duygusal ve Kültürel Olarak Güvenli ve Kapsayıcı Alanlar Yaratmak” başlıklarıyla Hareket Okulda BoMoVu webinarları gerçekleştirdik. Webinar kayıtlarımıza BoMoVu Youtube kanalından ulaşabilirsiniz.


Webinarlarımızda öğrenmenin doğal ve kolay bir süreç olduğu üzerine odaklandık. Hareketi merkeze alarak öğrenme sürecini nasıl keyifli, aktif ve kolay hale getirebileceğimize dair öğretmenlerimiz deneyimlerini paylaştılar. Ayrıca kız çocuklarımız için güvenli hareket alanları yaratmak ve onların sporla ilgilenmelerini sağlayacak yöntem ve araçlara değindik. Tüm bunların yanında kültürel ve duygusal güvenlik kavramlarını da içeren kapsayıcılık üzerine bir tartışma yürüttük. Hem kavramlar üzerine konuştuk hem de bu tür güvenli alanların nasıl kurulabileceğine dair somut önerileri paylaştık.

Aktif Okul Aktif bir okulu nasıl hayal ediyoruz? Aktif okul bize öncelikle hareketi bir hak olarak gören, tüm çocukların farklılıklarıyla harekete erişimine olanaklar yaratan bir okul kültürünü ifade ediyor… Biz de Hareket Okulda projesiyle öğretmenlere ulaşmak, onların desteğiyle çocuklar için okullarda aktif okul kültürünü yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu süreçte elbette okul idaresinin katılımını sağlayacak araçlar da önermeye çalışıyoruz.

Sınıflar kalabalık, müfredat yoğun, okul bahçeleri kısıtlı olabiliyor. BoMoVu olarak atabilecekleri en küçük adım konusunda öğretmenlerimizi güçlendirmek ve desteklemek için yola çıktık. Aktif Okul Öğretmen Kılavuzu’nun uygulamasının yapılacağı İstanbul, Bursa, Ankara, Tunceli (Dersim), Hatay’da öğretmenlerimizle, atölyelerle buluşmak istiyoruz. Atölyeler için katılım formuna buradan ulaşabilirsiniz.


*Bu proje NIKE’ın dünya çapında 60’tan fazla kurumla çalışarak yerel uyarlamalarını desteklediği Made to Play projesinin bir uyarlamasıdır.


Yazan:

Cansu Kılınçarslan

BoMoVu ekibi adına




eKampüs'te var olan diğer bloglara ve içeriklere erişmek için üye olun. Aşağıdaki linke tıklayarak kolayca üye olabilirsiniz.



Keyifli öğrenme deneyimleri dileriz.

660 görüntüleme
bottom of page